Intensieve zorg
Bevorderen van vroegtijdige beoordeling van energieverbruik en optimale voedingsvoorziening voor beter herstel van ernstig zieke patiënten op de intensive care-afdeling (IC).
Ernstig zieke patiënten die langer dan 48 uur op de IC liggen, moeten worden beschouwd als risico lopend op ondervoeding.1 Vooral mensen met een ernstige ziekte, mensen die een operatie ondergaan en oudere patiënten lopen een hoog risico.3,4 Eiwit is een essentiële voedingsstof voor het in stand houden van de spiersynthese en het voorkomen van spierafbraak1 en wordt beschouwd als het belangrijkste macronutriënt voor het genezen van wonden en het behoud van de vetvrije lichaamsmassa.5 In het ziekenhuis opgenomen patiënten, waaronder ouderen, mensen met brandwonden of meerdere trauma's, hebben voor het behoud van hun lichaamsmassa en -functies een aanzienlijk hogere eiwitinname nodig dan gezonde mensen.2

Ondervoeding komt zeer vaak voor op de IC en heeft ernstige nadelige gevolgen
Vanwege de potentieel ernstige gevolgen van ondervoeding, wordt aanbevolen dat alle ernstig zieke patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, worden gescreend op voedingsrisico's.1 Er wordt echter geschat dat slechts de helft van de ondervoede patiënten wordt herkend in de dagelijkse klinische praktijk 7 en sarcopenie blijft vaak onopgemerkt.8 Sarcopenie verhoogt het risico op complicaties en infecties en kan leiden tot langdurige ziekenhuisopname, blijvend letsel of zelfs de dood.9,10
ongeveer 60%
van de ernstig zieke patiënten heeft al gegeneraliseerd spierverlies bij opname op de IC9
ongeveer 50%
van de benodigde eiwitinname wordt niet toegediend aan de meeste patiënten tijdens hun eerste week op de IC11,12
ongeveer 1 kg
van de spiermassa gaat per dag verloren bij ernstig zieke volwassen patiënten tijdens hun eerste 5 dagen verblijf op de intensive care-afdeling13
Bij ernstig zieke patiënten is een hoge eiwitinname van belang
Tijdige voeding die voldoet aan de eiwitdoelstellingen en tegelijkertijd 10-20% calorieën onder de energiedoelstelling levert, wordt in verband gebracht met een lagere mortaliteit.14
In de richtlijnen van ESPEN en ASPEN wordt een hoger eiwitgehalte aanbevolen bij ernstig zieke patiënten.1,5 De vaakst aanbevolen eiwitdoelstelling voor ernstig zieke patiënten is 1,3-1,5 gr/kg/dag4,15,16 of zelfs tot 2,0–2,5 gr/kg/dag.6,15 Baxter biedt een reeks oplossingen met een hoog eiwitgehalte die voldoen aan de aanbevelingen van internationale richtlijnen voor voedingsondersteuning bij ernstig zieke patiënten.

Supplementaire parenterale voeding (SPN)
Onderzoeken bij IC-patiënten wijzen uit dat bij het gebruik van enkel enterale voeding complicaties kunnen ontstaan door ondervoeding vanwege onvoldoende voedingsinname.17,18 Individueel geoptimaliseerde energietoediening met SPN, toegediend tussen dag 4 en dag 8, zou de klinische resultaten kunnen verbeteren van ernstig zieke patiënten op de IC voor wie enterale voeding alleen onvoldoende is.17 Uit een systematische beoordelings- en meta-analyse bleek dat wanneer vóór dag 8 werd begonnen met het combineren van enterale voeding met SPN, de eiwit- en energie-inname bij ernstig zieke volwassen patiënten verbeterde, terwijl het risico op IC-mortaliteit en nosocomiale infecties werd verminderd zonder nadelige effecten op andere klinische resultaten.19 Baxter biedt de breedste selectie van kant-en-klare zakken voor parenterale voeding (PN) met drie kamers om aan de unieke voedingsbehoeften van elke patiënt te voldoen.