Intensieve zorg

Bevorderen van vroegtijdige beoordeling van energieverbruik en optimale voedingsvoorziening voor beter herstel van ernstig zieke patiënten op de intensive care-afdeling (IC).

Neemt u contact met ons op

Ernstig zieke patiënten die langer dan 48 uur op de IC liggen, moeten worden beschouwd als risico lopend op ondervoeding.1 Vooral mensen met een ernstige ziekte, mensen die een operatie ondergaan en oudere patiënten lopen een hoog risico.3,4 Eiwit is een essentiële voedingsstof voor het in stand houden van de spiersynthese en het voorkomen van spierafbraak1 en wordt beschouwd als het belangrijkste macronutriënt voor het genezen van wonden en het behoud van de vetvrije lichaamsmassa.5 In het ziekenhuis opgenomen patiënten, waaronder ouderen, mensen met brandwonden of meerdere trauma's, hebben voor het behoud van hun lichaamsmassa en -functies een aanzienlijk hogere eiwitinname nodig dan gezonde mensen.2

Intensive care patient

Ondervoeding komt zeer vaak voor op de IC en heeft ernstige nadelige gevolgen

Vanwege de potentieel ernstige gevolgen van ondervoeding, wordt aanbevolen dat alle ernstig zieke patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, worden gescreend op voedingsrisico's.1 Er wordt echter geschat dat slechts de helft van de ondervoede patiënten wordt herkend in de dagelijkse klinische praktijk 7 en sarcopenie blijft vaak onopgemerkt.8 Sarcopenie verhoogt het risico op complicaties en infecties en kan leiden tot langdurige ziekenhuisopname, blijvend letsel of zelfs de dood.9,10

ongeveer 60%

van de ernstig zieke patiënten heeft al gegeneraliseerd spierverlies bij opname op de IC9

ongeveer 50%

van de benodigde eiwitinname wordt niet toegediend aan de meeste patiënten tijdens hun eerste week op de IC11,12

ongeveer 1 kg

van de spiermassa gaat per dag verloren bij ernstig zieke volwassen patiënten tijdens hun eerste 5 dagen verblijf op de intensive care-afdeling13

Doctor talking with nurse

Om effectieve voedingsondersteuning te bieden, moeten artsen de calorie- en eiwitbehoeften van een patiënt begrijpen

In de richtlijnen van ESPEN wordt aanbevolen dat elke ernstig zieke patiënt die langer dan 48 uur op de IC verblijft, moet worden beschouwd als risico lopend op ondervoeding.1 Er moet ook een klinische beoordeling worden gedaan om ondervoeding te beoordelen.1 In de richtlijnen van ESPEN wordt aangeraden om indirecte calorimetrie te gebruiken om het energieverbruik in rust te bepalen bij ernstig zieke en mechanisch beademde patiënten.1 Om artsen te ondersteunen bij de beoordeling van de energiebehoefte van hun patiënten, biedt Baxter tools en software voor nauwkeurige meting van het energieverbruik bij zowel beademde als spontaan ademende patiënten.

Bij ernstig zieke patiënten is een hoge eiwitinname van belang

Tijdige voeding die voldoet aan de eiwitdoelstellingen en tegelijkertijd 10-20% calorieën onder de energiedoelstelling levert, wordt in verband gebracht met een lagere mortaliteit.14

Adapted from Weijs PJ, et al. Crit Care 2014.  Graph showing both that the early high-protein intake was associated with lower mortality and that early feeding at 10-20% below energy target during the first 4 days was associated with lower mortality.
Overgenomen van Weijs PJ, et al. Crit Care 2014. 
Grafiek die laat zien dat de vroegtijdige, hoge eiwitinname gepaard ging met een lagere mortaliteit en dat ook vroegtijdige voeding van 10-20% onder de energiedoelstelling gedurende de eerste 4 dagen gepaard ging met een lagere mortaliteit.14

In de richtlijnen van ESPEN en ASPEN wordt een hoger eiwitgehalte aanbevolen bij ernstig zieke patiënten.1,5 De vaakst aanbevolen eiwitdoelstelling voor ernstig zieke patiënten is 1,3-1,5 gr/kg/dag4,15,16 of zelfs tot 2,0–2,5 gr/kg/dag.6,15 Baxter biedt een reeks oplossingen met een hoog eiwitgehalte die voldoen aan de aanbevelingen van internationale richtlijnen voor voedingsondersteuning bij ernstig zieke patiënten.

Guidelines illustration

Supplementaire parenterale voeding (SPN)

Onderzoeken bij IC-patiënten wijzen uit dat bij het gebruik van enkel enterale voeding complicaties kunnen ontstaan door ondervoeding vanwege onvoldoende voedingsinname.17,18 Individueel geoptimaliseerde energietoediening met SPN, toegediend tussen dag 4 en dag 8, zou de klinische resultaten kunnen verbeteren van ernstig zieke patiënten op de IC voor wie enterale voeding alleen onvoldoende is.17 Uit een systematische beoordelings- en meta-analyse bleek dat wanneer vóór dag 8 werd begonnen met het combineren van enterale voeding met SPN, de eiwit- en energie-inname bij ernstig zieke volwassen patiënten verbeterde, terwijl het risico op IC-mortaliteit en nosocomiale infecties werd verminderd zonder nadelige effecten op andere klinische resultaten.19 Baxter biedt de breedste selectie van kant-en-klare zakken voor parenterale voeding (PN) met drie kamers om aan de unieke voedingsbehoeften van elke patiënt te voldoen.

Meer informatie over het belang van eiwit bij ernstig zieke patiënten

Bekijk hoe Dr. Paul Wischmeyer uitlegt wat de kracht van eiwit is bij klinische voeding

Geregistreerde, kant-en-klare oplossingen in zakken met drie kamers en indirecte calorimetrie voor de behandeling van ondervoeding op de IC

3CB-oplossingen voor parenterale voeding, ontwikkeld voor volwassen patiënten

Toestel voor indirecte calorimetrie, om de energiebehoefte nauwkeurig te meten